Paprikarevolution / Paprikaforradalom

Although it is a few days after the anniversary of the Hungarian revolution, I’d like to add a few thoughts on March 15th. The sight of the numerous flags and cockades made me – and probably others, too – think about national identity and heritage.

Hungarian specialities are hungaricums, among them Hungarian red paprika or pepper or chili in our cuisine. Gastronomy has always had an important role in Hungarian culture, the dishes known as „typically Hungarian” have bright red colour and spicy smell. Goulashes, fish soups, stuffed cabbage and chicken paprikash are the best examples.

The relationship between paprika or chili and Hungary is not too old though, as it hadn’t been known and used in Hungary before the 16th century. The plant was introduced to Europe by Dr Chanca, the doctor of Christopher Colombo, who had brought with him seeds of red chili from Middle America. Spanish and Portuguese tradesmen then spread chilies across the Mediterranean to Africa and Asia and through the Balkans to the Carpathian basin.

At first the fruits were thought to be poisonous and the plant was used only to adorn gardens. When it was learnt that the fruit was a great seasoning and, moreover, helped digestion of meat, it started an incredible career, and with time it became an essential spice in Indian, Thai, Chinese and Hungarian cuisine.

Paprika reached Hungary across the Balkans, probably through Turkish contact and was known as fruit related to black pepper, at least that’s what its early name Turkish pepper refers to. This red pepper later acquired fame for being a good accompaniment to meat and providing effective treatment against malary. The Franciscan monks of Szeged-Alsóváros were experts in medicine and were cultivating chilis in their garden.

In conclusion, paprika became a special Hungarian element of cuisine, take a look at the attached pictures!

 

Igaz, egy kis késéssel, de mi is szeretnénk néhány gondolatot hozzátenni március 15-hez. A nemzeti ünnepen látott számtalan zászló és kokárda valószínűleg sokakat elgondolkodtatott a magyar identitás kérdéseiről, hazánk sajátosságairól.

Utóbbiak között ejtsünk néhány szót a hungarikumokról, pontosabban a pirospaprika szerepéről a magyar konyhában. A gasztronómia mindig is különös hangsúlyt kapott a magyar kultúrtörténetben, a hazánkat külföldön reprezentáló ételek pedig általában égőpiros színükről, fűszeres illatukról ismerhetők meg. A gulyásnál, halászlénél, töltött káposztánál, paprikás csirkénél keresve sem találhatnánk jobb példákat.

A paprika és a magyarság kapcsolata valójában azonban ellentmondásos: A növény az Újvilágból érkezett, és a 16. század előtt Magyarországon nem volt ismert. Columbus orvosa, Dr Chanca hozta be a paprika magjait Közép-Amerikából Európába, innen spanyol és portugál kereskedők révén jutott el a Balkánra és a Kárpát-medencébe, majd Afrikába és Ázsiába. Kezdetben dísznövényként használták, majd amikor rájöttek, hogy a termése nem mérgező, hanem kiválóan használható húsok fűszerezésére, a paprika szédületes karriert futott be: számos változata, felhasználási módja alakult ki, és az indiai, thai, kínai és a magyar konyha alapvető fűszerévé vált. Magyarországra feltehetően a Balkánon keresztül, török közvetítéssel került: a bors rokonaként ismerték, erre utal a törökbors elnevezés is. Széles körű elterjedése annak köszönhető, hogy úgy tudták róla, jótékonyan hat az emésztésre és hatásos ellenszere a maláriának. Lehetséges, hogy a gyógyászatban is járatos szegedi-alsóvárosi ferencesek füves kertjében is ott volt a paprikanövény.

A paprika tehát az utóbbi évszázadokban megszilárdította helyét a magyar sajátosságok között, illusztrációként vessünk egy pillantást az alábbi képekre!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s