The origin of paprika I. / A fűszerpaprika eredete I.

In my previous post I wrote about how red chili peppers arrived and spread across Europe. Now is the story of how American chili became one of the main ingredients of Hungarian cuisine!

Native to Central and South-America, the paprika plant was first domesticated more than 5000 years ago. It was primarily used as medici

ne, because the capsaicin in the plant mediates pain and induces sweating. The smoke of the burning fruit was also used to punish children or ward off the enemy. As foodstuff it was eaten raw or crushed.

Dr Chanca, who accompanied Columbus on his voyage, brought paprika seeds to the Old World. From there tradesmen took the plant across the Mediterranean Sea to the Balkans, Africa and Asia. At first the fruits were thought to be poisonous and the plant was used only to adorn gardens. When it was learnt that the fruit was a great seasoning and, moreover, helped digestion of meat, it started a career, and with time it became an essential spice in Indian, Thai, Chinese and Hungarian cuisine.

The names of the plant and its fruit vary. Chili, chilli, chile mean „originating in Chile”. Pepper and its variant, paprika refer to the fact that the fruit was used to supplant pepper. The word Capsicum is of Greek origin, meaning „sting”, not accidentally. The native word, ají, is not used in Europe or Asia.

 

Előző posztomban már esett néhány szó a fűszerpaprika Európába jutásának körülményeiről, elterjedésének útjáról. Most lássuk részletesen, hogyan is vált a magyar konyha egyik fő elemévé ez az Amerikából származó növény!

A paprika őshazája Közép- és Dél-Amerika, ahol több mint 5000 éve termesztik ezt az igen csípős és változatos színű, formájú növényt. Kezdetben főleg gyógyászati célra használták, ugyanis a csípősséget okozó kapszaicin csillapítja a fájdalmat. Az égő paprikából felszálló füst csípős, maró hatású: használták a gyerekek fenyítésére és könnygázként az ellenség elriasztására. Az étel ízesítésére nyersen, később törve használták a paprikát. Az indián őslakosok használati tárgyain gyakori díszítő elem volt a paprika. Amerikában ma is megtalálhatók vadon termő egyedei.

Európába Columbus orvosa, Dr Chanca hozta be a növény magját, és innen spanyol és portugál kereskedők révén jutott el Európa többi részébe – elsősorban a Balkánra és a Kárpát-medencébe -, majd Afrikába és Ázsiába. Kezdetben dísznövényként használták, majd amikor rájöttek, hogy a termése nem mérgező, hanem kiválóan használható húsok fűszerezésére, a paprika szédületes karriert futott be: számos változata, felhasználási módja alakult ki, és az indiai, thai, kínai és a magyar konyha alapvető fűszerévé vált. Elnevezése változatos: chili, chilli, chile, capsicum, (chili) pepper, ají, paprika… A chili és változatai arra utalnak, hogy Európába átkerülésekor úgy tudták, Chiléből származik a növény. A pepper és az ebből kialakult paprika szavak arra utalnak, hogy a borsot helyettesítette. A capsicum szó a görög ütés, csípés szóból ered, nem véletlenül. Az európai nyelvek tehát nem az ají (indián) szót vették át a paprikanövényre.

 

Advertisements

One thought on “The origin of paprika I. / A fűszerpaprika eredete I.

  1. Pingback: Aktuális feladatok II. – Utóérlelés | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s