The origin of paprika II. / A fűszerpaprika eredete II.

An earlier post reviewed how chili traveled from America to Europe and became paprika or pepper. Now is a short story of how it appeared in Hungary.

The paprika plant reached Hungary probably across the Balkans through Turkish contact, at least this is what early names for the plant tell us: Turkish pepper, Indian pepper, in Transylvania it was called heathen or pagan pepper. But, back in the 16th century it was still not to be eaten: it was grown as a garden plant for decoration. Countess Ilona Zrínyi, mother of national hero Ferenc Rákóczi II. had chili plants to adorn her garden, too.

Its cultivation as spice started very slowly at the end of the 17th century when it was seen that it could be used instead of black pepper when that was unavailable in the markets. The knowledge to cultivate it was probably imported by Bulgarian gardeners who first settled south of Szeged, in Bácska. As condiment or spice it used to be part of poor people’s diet only, but when it acquired fame for being a good accompaniment to meat and providing effective treatment against digestion problems and even malary, it became a popular commodity. The Franciscan monks in Szeged-Alsóváros were among the first to experiment with the plant and used it in their medical practices.

The relationship between pepper and paprika is clear and there had probably been a long story of word transformation from the southern Slavic papar meaning pepper and its form of endearment like paparka through peperke to piperke and pipárka before it was called paprika first in the 18th century.

 

Tegnap áttekintettem, hogyan „utazott” a paprika Európából Amerikába, illetve hogy milyen elnevezései terjedtek el. Most lássuk, hogyan érkezett meg hazánkba!

Magyarországra feltehetően a Balkánon keresztül, török közvetítéssel került: a bors rokonaként ismerték, erre utalnak a törökbors, indiai bors, és (az erdélyi) pogánybors el-nevezések. A 16. században a cserépbe ültetett paprikanövény még főúri kerteket díszített, említést tesz róla Széchy Margit, Zrínyi Ilona nevelőanyja. Mint borsot helyettesítő fűszer, a 17. század végétől terjedt el, de kezdetben csak a népi konyha ismerte. Termesztési ismereteit valószínűleg bolgár kertészek hozták be a Bácskába, majd onnan Szegedre. Elterjedése széles körben annak köszönhető, hogy úgy tudták róla: jótékonyan hat az emésztésre és hatásos ellenszere a maláriának. A gyógyászatban is járatos szegedi-alsóvárosi ferencesek füves kertjében is ott volt a paprikanövény.

A paprika a délszláv papar (bors) szó kicsinyítő képzős változata, a 18. sz. első felé-ben bukkant fel, de sokáig használatban maradtak a tájszavak is, a pirosbors, vörösbors, pfeferóni és pipárka.

A röszkeiek okoskodó magyarázata szerint: a papok, amikor példát mutatva, elöljártak a paprikaevésben, igencsak könnyeztek, azaz a növény papríkató.

Advertisements

One thought on “The origin of paprika II. / A fűszerpaprika eredete II.

  1. Pingback: Az étel sava-borsa. És paprikája :) | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s