Growing paprika plants today / Palántanevelés napjainkban

An earlier post discussed archaic methods of plant growing. In this post I’d like to discuss methods we follow today.

There are two ways to grow paprika plant. When sowing, the preparation of the soil is crucial: fine grains and evenly dense sowing beds are necessary for early plant growth. Sowing may start as early as 20 March and never later than end of April. The sowing machine sows seeds evenly and densely, and the first signs of seedlings appear one month later. This method takes 6-7 kg seeds per hectare, the distance between the lines is between 36 and 50 cm.

Growing seeds into seedlings takes a lot of work early in the spring but this should reward the farmer eventually with earlier harvest in the autumn.

In order to have healthy and strong seedlings which you can plant in the soil in May you need to build good growing beds and houses to protect early growth from night frosts. Today the seedlings grow under foil tunnels, which face southeast and are often equipped with water and electric source to help work.

The fine grains in the sowing bed help the soil warm up quicker and must be dense, flat and even so that drainage is adequate. Between the beds create walking paths for easier access to all the plants. Sow the seeds between 15 and 30 of March. Use 15-20 grams of seeds per one m3 and cover with a layer of 2 cm of fine grain soil. Maintaining temperature and humidity in the house is crucial: 25-30 °C daytime and 16-18 °C night-time. Water the plants in the mornings with fine spray and check humidity during the day. In order to relieve excess humidity open the doors on both ends of the house.

The paprika and peppers plants are usually ready to be transplanted into the open soil between 15 and 25 May. They have 6 to 8 leaves, bushy roots and the stakes are strong. If the nights are warm enough in the last days before transplanting the seedlings, the foil top is removed from the house. This helps the plant to adapt to direct sun, heat and wind.

Transplanting in Hungary is done with the help of machines since the end of the 1960s. The seedlings are frail and careful hands must feed the planting machine.

Depending on the plant variety the distance between the lines is 50-60 cm and the distance between the plants is 20-25 cm.  

 

Legutóbb áttekintettem a vetés, valamint a palántanevelés és –ültetés folyamatát, mindezt a régi módszer szerint. Összehasonlításként most szeretnék kitérni a magok és palánták mai kezelésére.

Míg őseink tudásukat a felmenőiktől örökölték és általában szóbeli közlésekre támaszkodtak, addig napjaink paprikatermesztői már írott, szakirodalmi forrásokra is támaszkodhatnak. Dr Márkus Ferenc és Dr Kapitány József A fűszerpaprika termesztése és feldolgozása c. műve – sok más egyéb mellett – a paprika szaporításáról, termesztéséről is részletesen beszámol.

A fűszerpaprika-termesztésben a jól bevált szaporítási módoknak két típusát ismerjük, megkülönböztetjük az állandó helyrevetést és a palántáról történő szaporítást. Folytatva az előző bejegyzés témáját, a továbbiakban a palántanevelésről közlök néhány praktikus információt. Az egészséges, edzett palánta létrehozásának első lépése a megfelelő palántanevelő telep kialakítása. Telephelynek széltől védett, pangó víztől mentes és sík területet érdemes választani, ahol a jó útviszonyok, esetleg a víz- és elektromos energiaellátás megkönnyítik a munkafolyamatokat. A paprikapalánták nagy légterű fóliaházban növekednek leggyorsabban, amit ajánlott DK-ÉNy-i irányban kialakítani. Ha a fóliát szélcsendes és napsütéses időben helyezzük a tartóívekre, majd egy kicsit várunk, mielőtt kifeszítenénk, ideális körülményeket biztosítunk, melyek akár nagyobb terméshozamot is produkálhatnak.

A fóliaház talaja apró, morzsás szerkezetű kell, hogy legyen, így könnyebben felmelegszik. A talajfelszínt még a vetés előtt vízszintesre kell kialakítani, és ajánlott korán kijelölni az utakat. Ha mindez készen van, kezdődhet a vetés, melyre általában március 25-e és 30-a között kerül sor. A magokat 15-20 g/ m3 arányban használjuk, és 2cm mélyen borítsuk be takarófölddel. A palántanevelés legkritikusabb periódusa a kelés ideje, amikor is fokozottan ügyelni kell a megfelelő hőmérséklet és páratartalom szinten tartására. A növények hőigénye napközben 25-30 °C, éjjel pedig 16-18 °C. Öntözésre a kelés és csírázás időszakában a délelőtti órák a legalkalmasabbak, így a keletkezett párát napközben „kicsapathatjuk”. Az öntözéshez használt vizet lehetőleg ásott kútból vagy folyóból szállítsuk.

A palánta 6-8 lombleveles állapotában válik elég fejletté ahhoz, hogy kiültethessük. Ültetés előtt egy héttel ajánlott a növényeket fényre, hőre és szárazságra edzeni, a palántanevelő berendezések ajtaját tehát nyugodtan nyitva hagyhatjuk. Az edzett, erős palánta ültetés előtt körülbelül 18-20 cm hosszú, ebben a méretben már május 15. és 25. között a földbe kerülhet. Ültetés közben fontos a megfelelő sortávolság és tőtávolság tartása, így érhető el optimális terméshozam. A sortávolság és tőtávolság mértéke természetesen függ attól, hogy a helyrevetett módszert, vagy a palántázást alkalmazzuk-e, illetve hogy milyen fajta paprikákkal dolgozunk. Palántáknál átlagosan 50-60cm a sortávolság, míg a tövek egymástól kb. 20-25 cm-re helyezkednek el. Helyrevetés esetén pedig a sortávolság 36 és 50 cm között alakul, vetőmagból pedig átlagosan 6,5-7 kg-ra van szükség hektáronként.

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s