Paprika, Salad, Paprikasalad / Paprika, Saláta, Paprikasaláta

Easter is over and if you have eaten more than enough eggs, ham and other Easter specialities, you might now want to eat something lighter and more dietary.

Paprika varieties are as numerous as their use in the kitchen. Although hot chili pepper is first and foremost considered as spice, it may be used in raw form in many other dishes like salads for instance. Salads are an ideal choice if you want to have light supper in spring, and you can be really creative with fresh vegetables among them paprikas, peppers and chilies.

My first suggestion is this piquant savoy cabbage salad in which the hot chili pepper offers an extra taste. Although many people dislike savoy cabbage, this recipe with raw cabbage and other ingredients like olive-oil, lime, coriander as well as chili paprika is worth trying. You may add a bit of sugar and salt and it’s ready for serving.

Earlier blogs have focused on spice paprika, so now I’d like to add here a recipe with another favourite of mine, the versatile bell pepper. A pepper salad with feta cheese and spring onion is a typical spring-menu. Use bell peppers in different colours to make a colourful base, then add feta cheese, spring onion, parsley and garlic, and finally flavour it with mustard, oil and vinegar.

Enjoy your meal! 🙂

Véget ért a húsvét, mindannyian belaktunk tojással, sonkával és az ünnepi asztal egyéb ínyencségeivel.  A kimerítő menü után talán mindenkinek jól esik valami könnyebb, kímélőbb, diétásabb fogás.

A paprika legalább olyan széles körűen felhasználható, mint amilyen sokoldalúak a megjelenési formái. Bár a csípős chilire elsősorban fűszerként gondolunk, alkalmazási lehetőségei a konyhában tulajdonképpen végtelenek. Tekintsük most saláta alapanyagnak, és vegyünk szemügyre két konkrét receptet! A saláták egyébként is ideálisak a tavaszi vacsorákhoz, hiszen könnyű fogásról van szó, a friss zöldségek kreatív felhasználásának lehetősége pedig mindenképpen csábító.

Az első lehetőség a pikáns kelkáposzta saláta, ahol a chili ízletes kiegészítőként kerül elő. Bár a kelkáposztától jó néhányan idegenkednek, érdemes kipróbálni nyers formában, olyan izgalmas kiegészítők társaságában, mint a lime, az olívaolaj, a koriander és a fent már említett chili. A saláta egy kevés cukorral és sóval ízesíthető, és máris kész a tálalásra!

Idáig mostohán bántam az étkezési paprikával, a fűszerpaprika mindig hangsúlyosabb szerepet kapott. Kompenzációként lássunk egy olyan receptet, ahol az étkezési paprika válik „főszereplővé”, biztosítja a saláta alapját. A fetás-újhagymás paprikasaláta tipikus tavaszi fogás. Alapjához használhatunk többféle színű étkezési paprikát, így a fogásnak nemcsak az íze, hanem már a látványa is élményt jelent. Az alaphoz keverjük hozzá a feta sajtot, az újhagymát, továbbá petrezselymet és fokhagymát, majd fűszerezzük mustárral, olajjal, ecettel!

Jó étvágyat! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s