Paprika around the world I. – Mexico / Paprika a világ körül I. – Mexikó

Although we tend to think that chili paprikas and paprika powder are basics of Hungarian kitchen, they are indigenous plants of the American continent. Peppers and chilis are one of the most universal herbs and spices. In the following articles I’d like to look at how they are used in Asia and America.

Hungarian cuisine colours and flavours with paprika powder, while in the Americas and Asia they primarily use the fresh or dried fruit to make dishes hot. They say the most frequently asked question in Mexico is: Rojo o verde? That is, how would you like your dish? With red or green chili?

The cult of chilipaprika is well known in Mexico, which is considered to be the native land of this plant. If you look at traditional Mexican dishes, you’ll notice they are rarely without chilis. You may also notice that they use may different kinds of peppers, depending on what the goal is: spiciness, flavour or colour.

Mexican kitchen likes to serve finger food as starters. Many of these can be bought, cooked and eaten in Hungary, too. These may be delicious dips flavoured with avocado, cheese and chilli and served with tortilla chips, or cooked dishes like small stuffed jalapeños and cheese. A jalapeño pepper looks as if it was a Hungarian hot paprika cultivar, but it may be eaten green or red, and its pungency goes from mild to medium-hot.  Among main dishes the number one favourite is the lovely chili beans, in which chili peppers are cooked with corn, beans and minced meat. Another favourite is taco, which seem to be a common fast-food in Europe. Its indispensible ingredient is the taco shell, which is tortilla bread made from corn flour, and may be stuffed with anything you like: egg, chicken, seafood, cheese, lettuce and, of course, chili paprika.

Chili paprikas may be ingredients in sweet desserts, too. The idea of mixing chili into chocolate may have sounded weird at first, but by now a lot of people like the combination of flavours it offers. Chilis and paprikas similarly to chocolate, or rather, the cocoa beans are indigenous in the New World, where native Americans had discovered how to combine the two ingredients.

Bár a fűszerpaprikát és a különböző őrleményeket hajlamosak vagyunk a magyar konyha alapelemeinek tekinteni, a növény amerikai eredetére már egy korábbi bejegyzésben is utaltam. A fűszerpaprika és chili tulajdonképpen a világ egyik legelterjedtebb konyhanövényei. A következő néhány posztban igyekszem bemutatni, hogyan „viselkedik” a paprika idegen, egzotikus étkezési kultúrák részeként.

A magyar konyha főleg színezi, fűszerezi vele az ételt, Amerikában és Ázsiában viszont inkább csípőssége miatt használják piros vagy zöld változatát. Állítólag Mexikóban étkezés előtt leggyakrabban a következő kérdést teszik fel: Rojo o verde? Piros vagy zöld? Azaz, ki milyen paprikával kéri az ételt?

A chili kultusza Mexikóban közismert, sőt, Mexikót a chili őshazájaként szokták emlegetni. Ha végigkövetünk egy hagyományos mexikói étkezést, a chili gyakori felbukkanása mindenkinek szemet szúr majd. „Bemelegítésként” gyakran mártogatós előételeket tálalnak, ahol a nálunk is jól ismert és kedvelt tortilla chipset különböző szószok kísérik, például avokádós, sajtos és természetesen chilis. Hasonló, falatnyi formában jelenik meg a sajtos, töltött Jalapeno is, ami a chilik között a kevésbé csípőseket képviseli. Aztán a főételek között ott van az elmaradhatatlan chilis bab, ahol a paprikát a kukoricával, babbal és darált hússal kombinálják. Röviden meg kell emlékeznem a tacóról is, ami – főleg gyorséttermi közegben – már szintén beépült az európai étkezési kultúrába. A taco alapja, ahogy azt már a legtöbben tudják, kukoricalisztből készült tortilla, a töltelékek végtelen variációjával: Tojás, csirke, tenger gyümölcsei sajt, chili paprika.

Zárásként pedig le kell szögeznem, hogy a chili a desszertek között is felbukkan. A chilis csokoládé ötletének hallatán először sokan elfintorodtak, mára azonban szinte mindenki megkedvelte. Ahogy a paprika, a csokoládé, azaz pontosabban a kakaóbab is közép-amerikai eredetű, és a két összetevő kombinálását már az Újvilág indián őslakói is felfedezték.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s