Paprika around the world II. – Thailand / Paprika a világ körül II. – Thaiföld

My post a few days ago looked at chili pepper’s versatile uses in Mexican dishes. This post is looking at peppers on the other side of the planet! The distance may be enormous and the cultures may differ, the importance of chili paprika however remains unchanged.

Thai gastronomy is unique. The country had earlier been called Siam and although it was never under colonial rule for a long time, the Dutch, French, Japanese and Portuguese influences in Thai kitchen added their own flavour to the otherwise very strong native characteristics. Chili was imported to Thailand by Portuguese missionaries and soon became an indispensable element of Thai cuisine.

Apart from chili pepper, the most often used ingredients are lemongrass, galangal root and curry powder. Red curry is chili mixed with a curry dish, which is a well known course in Thai kitchen. They mix spices with garlic, fish sauce, lemon juice and coconut milk and they add this paste to the meal.

Thai dishes are often flavoured with different types of fish sauce. Fish sauces may be added to food during cooking or may be served as dinner table seasoning. Soy sauces and spicy oyster sauces are used similarly. Sri Racha is an extremely hot oyster sauce and the spiciness comes from hot chili paprikas.

And finally, here’s a Thai recipe! I’ve chosen a chili sauce, which is easy to prepare  and may be used during cooking or as a popular dinner table seasoning.

 

Néhány napja röviden vázoltam, mi is a chili szerepe a mexikói konyhában, milyen változatos formákban jelenik meg a zöldség a fogások között. Most nézzük meg, milyen karriert futott be a paprika a bolygó túlsó oldalán! Bár a távolság óriási, és a kulturális közeg teljesen más, a chili alapvető szerepe mégis változatlan marad.

A thai gasztronómia tulajdonképpen egyedülálló. Mivel a korábban Sziámként ismert országot sosem gyarmatosították hosszú időre, a terület megőrizte eredeti sajátosságait, ugyanakkor számos más nemzet kulináris kultúrája is hatást gyakorolt rá. Utóbbiak között a holland, a francia, a japán és a portugál befolyás is érezhető. A chili pedig éppen a portugál misszionáriusok tevékenysége folytán érkezett meg Thaiföldre, és vált a thai gasztronómia nélkülözhetetlen kellékéve.

A chili mellett a citromfű, a galanga gyökér és a curry is rendkívül meghatározó összetevők. A chili és a curry „házasságából” születik az úgynevezett vörös curry, amely a thai konyha egy széles körben ismert fogása. A fűszereket fokhagymával, halszósszal, citromlével és kókusztejjel elegyítik, hagymával összedolgozzák, majd az így kapott pasztát tálalják az ételhez.

A thai ételeket igen gyakran a halszószok különféle változataival ízesítik. Nemcsak főzéskor használják hozzávalóként, hanem tálaláskor is rendszeresen az asztalra kerül, hogy mindenki tetszés szerint használhassa az utólagos ízesítéshez. A halszószokon kívül szívesen használnak a húsokhoz, zöldségekhez szójaszószokat és fűszeres osztrigaszószokat is. Utóbbiak közül az úgynevezett Sri Racha a „leghírhedtebb”, alapja a chili, melynek ereje igen intenzíven érezhető.

Végül nézzünk egy thai receptet! A választásom egy chilis szószra esett, aminek elkészítése viszonylag egyszerű, aztán pedig tetszés szerint használható mind alapanyagként, mind ízesítésre!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s