Paprika around the world III. – India / Paprika a világ körül III. – India

Chili recipes are abundant not only in Mexico and Thailand, which I have already discussed, but in India, too.

In an earlier post I described how chili hit Europe firstly and reached Asia only later. In Asia it firstly appeared on the Philippine Islands and then reached China, Korea, Japan and India.

Chili peppers are not just simple ingredients used in the kitchen, they also appear in the cultural context of early written records: Purandara Dasa, a poet in medieval India, liked to praise chili as a great seasoning in his verses.

Red chilies have their own function and meaning in Indian beliefs, too. In South-India chili peppers are still widely believed to have supernatural powers, therefore people like to hang dried chili peppers over house entrances to help protect them against evil spirits. A curse may be lifted from a person if chili is burnt and its smoke is used in the clearing process of the person.

Of course, people in India use the power of chili in food, too. Intensive, burning tastes are really popular in the whole of India, they are considered to be the trademark of Indian cuisine. The hottest chili of the world, Abhut Jolokia comes from India, and its capsaicin content, is 1.001.304, according to the Scoville scale.

Finally, the recipes! I hope everybody will find their favourite one from this summary.

A chilis ételek tekintetében már kalandoztunk Mexikóban és Thaiföldön is, a paprika „világkörüli útjának” utolsó állomásaként pedig Indiát szeretném „bejárni”.

Korábban már írtam róla, hogy az Amerikából érkező paprika először Európában terjedt el, Ázsiába pedig ez után érkezett meg. Először a Fülöp-szigeteket érte el, majd nem sokkal ezután megjelent Kínában, Koreában, Japánban és Indiában is.

Az előző bejegyzésekben főleg a chili konyhában betöltött szerepéről írtam, most azonban szeretnék egy kitérőt tenni a növényhez kötődő kulturális jelenségek felé is. A paprika népszerűségét nemcsak az mutatja, hogy milyen gyakran kerül elő az alapanyagok között, hanem gyakori megjelenése az írásos emlékek között is. Jó példát jelent erre Purandara Dasa középkori indiai költő és dalszerző munkássága, aki szövegeiben megemlékezett arról, hogy a chili milyen nagyszerű ízfokozó.

A chili azonban – a művészeten kívül – az indiai hitvilágban is megjelenik. Dél-Indiában még ma is úgy tartják, hogy a chili természetfeletti erővel rendelkezik, éppen ezért szoktak a küszöb fölé szárított paprikákat lógatni, hogy biztonságban legyenek a rossz szellemektől. A chilivel megfüstölt személyek pedig az átkok alól remélhetnek felszabadulást.

A növény erejét természetesen nem csak spirituális úton, hanem a tányérokon is hasznosítják. Az égető, intenzív ízek igen népszerűek egész Indiában, sőt, az indiai ételek védjegyeinek tekinthetők. Indiából származik a világ legerősebb paprikája, az Abhut jolokia is, melynek kapszaicin tartalma a Scoville skála szerint 1.001.304-es.

Végül, hogy a receptek se maradjanak el, mindenki kedvére válogathat ebből az összefoglalóból!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s