The medicative capsaicin / A gyógyító kapszaicin

In this post I am looking at health benefits of chili paprika. Spicy food is becoming increasingly popular these days and the capsaicin, which causes the heat in the paprika pods, seems to be discussion material. In the paprika pods the glands and ribs produce capsaicin, its amount is minimal in the pith of the pods. The capsaicinoids that cause the pungency help digestion, especially when added to meat and they alleviate pain.

The capsaicinoids in the hot Capsicums offer effective treatment in ointment, pill, liquid or spray format for certain inflammations, fevers, muscle or joint pains, and they stimulize blood circulation. Recent researches have shown that capsaicinoids may have a role in treating diabetes and tumors. But, eating a good hot meal will definitely offer symptomatic relief for stuffed noses as well.

Folks back in 18-19th century Hungary had known the health benefits of paprika and used the ground, crushed or whole pods to treat different problems. A pinch of paprika powder into tea helped treat a sore throat, or when put on cuts and bruises, the treatment was thought to stop infection. Franciscan monks in Szeged grew all kinds of herbs in their garden, among them the little paprika plants, and used them in medication. Paprika pods soaked in pálinka, a very strong and intense alcoholic drink like brandy in Hungary, was a common home medication, it apparently offered remedy against malaria or morbus hungaricus.

An additional feature of red peppers is their extraordinarily high vitamin C content. Albert Szent-Györgyi, the Nobel Prize-winning Hungarian biochemist, proved in Szeged in the 1930s that a fresh and ripe red pepper contains 5 or 6 times more vitamin C than an orange or lemon. All in all, chilis, paprikas and peppers are not only medicine, they are best to preserve health and prevent illnesses, too.

Korábban sok szó esett a paprikával készíthető receptekről, a növény egzotikus alkalmazási lehetőségeiről különféle Európán kívüli országokban, sőt, dekorációs célokra való alkalmazásáról is. Most igyekszem bebizonyítani, hogy a paprika nemcsak szép és ízletes, hanem igen jó hatással van az egészségünkre is.

Ahogy a csípős ételek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, úgy a paprika csípősségét adó kapszaicin is egyre inkább a közbeszéd tárgyává válik. Lássuk, miért is lett olyan széles körben ismert! A kapszaicin főként az erekben és a magban képződik, a termésfalban minimális. Bizonyítottan gyorsítja az emésztést, a húsok mellé adva pedig jótékony hatású, és fájdalomcsillapításra is alkalmas.

A gyógyászat is felhasználja: Gyulladás-csökkentő, láz- és fájdalomcsillapító, keringés-serkentő hatása bizonyított. A kapszaicines kenőcsök, tapaszok csillapítják a reumás ízületi gyulladás tüneteit, az övsömör okozta fájdalmat. A kapszaicines orrspray hatásos a fejfájás, migrén ellen. Az utóbbi évek kutatásai szerint hatásos lehet a daganatok és a cukorbetegség kezelésében. De ne menjünk messzire: egy jó csípős étel elfogyasztása átmenetileg csökkenti a náthás és allergiás tüneteket.

Az erős paprika jótékony hatásait már a régi parasztság is felismerte. Ha az őrleményből egy csipetnyit a teába szórtak, az ital jó ellenszere volt a torokfájásnak. Néha a vágott sebeket is meghintették paprikával, hogy megakadályozzák az elfertőződést. A kolostori kertekben termesztett paprika – pálinkába áztatva – a házipatikák legalapvetőbb elemévé vált. Megfelelő ellenszere volt tovább a morbus hungaricusként emlegetett súlyos betegségnek is.

A fűszerpaprika egyik további jellemzője rendkívül magas C-vitamin tartalma, amit Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósunk fedezett fel. Kimutatta, hogy a friss paprika több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, pedig a köztudat inkább azokat tartja jó C-vitamin forrásnak. A paprika fogyasztása tehát nemcsak hogy gyógyszer lehet, a megelőzésnek is fontos eszköze, segít megőrizni egészségünket.

Advertisements

One thought on “The medicative capsaicin / A gyógyító kapszaicin

  1. Pingback: Paprika a népi gyógyászatban | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s