A paprika mint tudományos kutatások tárgya / Paprika as a research object

On 10 May we commemorated the death in 1980 of Hungarian ethnographer Sándor Bálint. The anniversary gave me the idea to write a post on how paprika features in different fields of research, in humanities and in natural sciences.

Let’s begin with ethnographer Sándor Bálint. His early contact with paprika is evident: he was born into a paprika-processing family in Szeged-Alsóváros, the traditional paprika-growing suburb of historical Szeged. He lost his father when he was only two and it was his mother, Anna Kónya, a locally well-known paprika merchant, who brought him up and financed his education. He received his diploma in History and Hungarian literature and grammar at Franz Joseph University of Szeged, which qualified him for a teaching career, too. It was during his scholarship at Budapest University that he chose as topic of his life-long research interest his hometown Szeged and the Hungarian Great Plains. He is internationally renowned for his research and findings in ethnology of religion and agricultural history. His monograph „The Szegedi Paprika” (1962) is the definitive book on Hungarian paprika: traditional paprika growing and processing and the society of people involved in paprika production and business in Szeged.

Sándor Bálint directly linked paprika with the city of Szeged and its people. „You cannot separate paprika from Szeged. Paprika to Szeged is like blood to people: it invigorates its folks, it fuels its economy.”  He dedicated his monograph to the people of Szeged-Alsóváros.

Let’s look at Albert Szent-Györgyi, the well-known Hungarian scientist who won the Nobel Prize in 1937 in Physiology and Medicine for his research on vitamin C. Szent-Györgyi was born in Budapest and received his medical diploma from the Medical University of Budapest. In the 1930s he was able to isolate vitamin C from spice paprika pods in Szeged, what’s more he found that, contrary to general belief, a fully ripe spice paprika pod contains several times more vitamin C than a lemon or an orange. Szent-Györgyi had a generous personality: the vitamin C he extracted from paprika pods in Szeged he gave to people suffering from scurvy and to other scientists working with vitamin C in order to help support their research.

Nowadays vitamin C has become synonym for health and prevention of diseases. Szent-Györgyi himself took to taking high dosages of vitamin C in his whole life and he lived to be 93 years of age.

Albert Szent-Györgyi summarized his philosophy of life this way: „I owe all my research findings to how I live: I’m fond of life, I live it fully, I observe things … I always study living materials, I smell, touch, watch and notice many small details that eventually lead me to the right direction.”  

Bálint Sándor néprajzkutató 1980-ban bekövetkezett halálának évfordulója éppen most múlt el, május 10-én. Ennek kapcsán úgy gondoltam, időszerű lenne egy bejegyzést szentelni a fűszerpaprikát érintő tudományos kutatásoknak, eredményeknek is. Két példát szeretnék bemutatni, először a bölcsészet-, másodszor pedig a természettudományok területéről.

Kezdjük a fent már említett Bálint Sándorral. Kapcsolata a fűszerpaprikával már a kezdetektől nyilvánvaló, szeged-alsóvárosi paprikatermesztő családban született. Korán özvegyen maradt édesanyja, született Kónya Anna nevelte, taníttatta és támogatta, aki maga is paprikakofa volt, jól kereskedő asszony hírében állott. Bálint Sándor a szegedi Ferenc József Tudományegyetemen szerzett magyar–történelem szakos tanári diplomát, közben egy évig a pesti egyetemen is tanult, ahol végérvényesen elkötelezte magát az Alföld kutatása mellett. Szülővárosa, Szeged és az Alföld élete végéig számot tartottak érdeklődésére. A népi vallásosság kutatása során elért eredményei az egész világon híresek, de agrártörténeti kérdéseket is vizsgált. 1962-ben írta meg „A szegedi paprika” című monográfiáját, melyben összegezett mindent, amit a Szeged környéki paprikások munkamódszereiről, hagyományairól, valamint a paprikatermesztésről és –feldolgozásról megtudott.

Bálint Sándor mindig hangsúlyozza a növény erős kötődését Szeged városához. „Szeged városának nevétől a paprika szinte elválaszthatatlan. Szemléletes hasonlat szerint a paprika igazán Szeged vére, amely közvetlenül vagy közvetve élteti ennek a nagy magyar városnak népét, táplálja gazdasági életét.” Bálint Sándor a könyvét egyenesen Alsóváros népének ajánlotta.

Térjünk rá Szent-Györgyi Albertre, akinek a neve talán többeknek cseng majd ismerősen! Szent-Györgyi Budapesten született, és a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karán szerzett diplomát 1917-ben. Hírnevét elsősorban az orvosi és élettani Nobel-díjnak köszönheti, amit 1937-ben vehetett át. Az elismerést a fűszerpaprika C-vitamin tartalmának izolálásáért kapta. Kimutatta, hogy a pirosra érett fűszerpaprika C-vitamin tartalma jóval magasabb, mint a citromé vagy a narancsé, holott a köztudat a citrusféléket tartja a legjobb C-vitamin forrásnak. Miután sikerült nagy mennyiségű C-vitamint kivonnia a paprikából, Szent-Györgyi Albert ahelyett, hogy megtartotta volna magának az előállítás titkát, amiből biztosan meggazdagodott volna, inkább elküldte az izolált C-vitamint a skorbut sújtotta területekre, és azoknak a tudósoknak, akik szintén ezzel a hatóanyaggal foglalkoztak, hogy támogassa a kutatásokat.

A C-vitamin napjainkra az egészség szinonimájává vált, illetve a megelőzésnek is az egyik legfontosabb eszköze. Maga Szent-Györgyi is egész életében nagy dózisban fogyasztotta, így élt meg 93 évet.

Szent-Györgyi Albert így összegezte életszemléletét: „Az én összes vizsgálati eredményemet annak köszönhetem, hogy nagyon szeretem az életet, vele élek, a szemem mindent megfigyel….mindig az élő anyaggal foglalkozom, szagolom, tapogatom, nézem, és megfigyelek kis dolgot, ami aztán jó útra vezet.”

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s