A paprika és a többi újvilági növény I.

A korábbi bejegyzésekben gyakran hivatkoztam a paprika amerikai eredetére, európai és magyarországi elterjedésének folyamatára. Most – egy kicsit tágabb perspektívát használva – azt igyekszem bemutatni, milyen növények „társaságában” érkezett hozzánk a paprika, illetve, hogy az új fajok milyen hatással voltak az újkori magyar népi táplálkozásra.

Az újvilági növények érkezése előtt egy magyar szakács igen kevés zöldség közül válogathatott. Használhatott hagymát, sárgarépát és petrezselymet, sőt káposztát is, bár ez utóbbi Ázsiából került hozzánk, de további lehetőségei alig voltak. Azt mondják, Európa és Amerika találkozásával mindkét kontinens lakóinak táplálkozása jóval változatosabb lett: Az Újvilágban megjelentek a nagytestű háziállatok, a marha, a sertés, a kecske és a birka, melyek nem voltak őshonosak a kontinensen, Európa lakói pedig számos új zöldséget ismerhettek meg.

Columbus_Taking_Possession-1893

Kolumbusz Amerikába érkezik

Lássuk sorban, pontosan mik voltak ezek! A bejegyzés első felében egyik legalapvetőbb élelmiszerünket, és kedvelt fogásaink alapanyagát, a burgonyát fogom bemutatni. Míg a paprika Közép-Amerikában őshonos, addig a burgonya őshazája a dél-amerikai kontinens nyugati helyvidéke, Peru és Chile, ahol az őslakók már csaknem 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században érkezett meg, Magyarországon pedig 1650 körül terjedt el. Az első időkben nem aratott elsöprő sikert, gumói helyett gyakran a termését vélték ennivalónak, ami azonban mérgező volt. Később viszont egyre kedveltebb fogássá vált, a legdominánsabb szerepre pedig Írországban tett szert. A 19. században az ír nép étkezési kultúrája olyannyira a burgonyán alapult, hogy amikor 1845 és 1850 között a burgonyavész többször is elpusztította a termést, hatalmas éhínség tört ki.

variedades_nativas_500_krumpli

A burgonya néhány variációja Peruban

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s