A paprika és a többi újvilági növény II.

Folytassuk tehát az Amerikából származó növények bemutatását!

Egyetlen amerikai eredetű gabonanövényünk a kukorica. Kolumbusz ebbe a zöldségbe is „belebotlott” már legelső útja során, és – akárcsak a paprikát – azonnal hazavitte Spanyolországba. Mivel a kukorica olcsó volt, sok országban elsődleges élelmiszerré és alapvető fehérjeforrássá vált, különösen a szegény emberek körében. Érdekesség, hogy a kukorica hirtelen elterjedése és túlzott fogyasztása gyakran a pellagra nevű – bőrbetegséggel, hasmenéssel, álmatlansággal járó – kórt hozta magával. Egyes kutatók szerint ezek a tünetek vezettek a vámpírhit kialakulásához: A sápadt bőr, az agresszióra való hajlam és az éjszakai aktivitás nagyban hozzájárultak a babonákhoz. A betegség szakszerű kezelésére a 19. század végéig várni kellett.

Míg a burgonyát kezdetben gyanakvás övezte, a kukorica pedig akár betegséget is okozhatott, addig a kakaó mindig luxuscikknek, sőt, életelixírnek számított Európában. A kakaóbab és a csokoládés ital presztízse már őshazájában is magas volt: Moctezuma azték uralkodó ezt adta katonáinak, hogy biztosítsa jó erőnlétüket. A kakaó 1544-ben érte el az Óvilágot, amikor a leendő II. Fülöp spanyol királynak bemutatták a babokat. A spanyol nemességet annyira elbűvölte, hogy a kakaó létét titokban tartották közel egy évszázadon át. Akkoriban az italt gyógyhatásai miatt fogyasztották illetve vágykeltő szerként is. A kakaó csak az 1880-as évek körül vált világszintű árucikké, amikor az angolok a gyarmatokon, a mai Ghánában kezdték el termeszteni.

A fent említett három zöldségen kívül még számos más növény újvilági eredete is ismert. Jó példát jelent a tök, az uborka, a borsó, a bab, a paradicsom, és természetesen a paprika.

A magyar konyha jellegzetességeinek tartott fogások tehát elképzelhetetlenek lennének az Újvilágból származó zöldségek nélkül. Hiszen például egy paprikás krumplihoz, gulyásleveshez, lecsóhoz nem csak paprikára, burgonyára és paradicsomra is feltétlenül szükség van!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s