Növényápolás, növényvédelem

A paprika és más amerikai eredetű zöldségek bemutatása után térjünk át a növényápolás és növényvédelem jóval több szakmai hozzáértést igénylő témájára!

A fűszerpaprikával készíthető számos, ízletes fogásnak természetesen a tökéletes állapotban szedett zöldség az alapja. A továbbiakban át fogjuk tekinteni, pontosan mit is tehetünk, hogy ősz elején szép, egészséges paprikahüvelyekhez juthassunk.

Ültetés után a szedésig két-háromszor kapálják a földet: az első kapálás, amikor még kicsi a palánta, történhet kézi kapával vagy lóekével, manapság kultivátorral. Ahogy nő, bokrosodik a növény, csak kézi kapával vagy kézzel lehet gyomtalanítani, gazolni.

A talaj természetes nedvessége és a tavaszi esők általában június végéig kitartanak, júliustól azonban, különösen a virágképződés során és az érés kezdetén öntözni szükséges. Régen a kútról hozták a vizet, kézi locsolóval locsoltak, ma csepegtető, mikroszórófejes, nagyüzemekben Lineár öntözőberendezéseket alkalmaznak.

A hozzáértő gazdálkodás és növényápolás eredményeként magasabb terméshozam érhető el. A betegségekkel szemben ellenálló fajták kiválasztása, a fémzárolt vetőmag használata és a növényvédő szerek megfelelő használata a betegségek megjelenésének kockázatát csökkentik, a tápanyag utánpótlás és gyomirtás a növény növekedését segítik elő. A nitrogén, foszfor és kálium tartalmú műtrágyát általában növényvédő és gyomirtó-szerekkel együtt, az öntözővízzel adják a növényhez.

Végül vegyünk sorra néhányat a paprika kártevői közül, és lássuk, hogyan lehet védekezni ellenük! Pattanóbogár/drótférgek: Talajlakó kártevő, különösen a helyrevetéses termesztési módnál fordul elő, a kártevő a fiatal palánta gyökerét rágja, a palánta kidől. Védekezés ellene: Rovarölő szeres talajfertőtlenítés a vetést megelőző talajmunkánál. Vetési bagolylepke: A lárva levéllel táplálkozik, a hernyó a gyökérnyakat rágja. Védekezés ellene: Rovarölő szeres talajfertőtlenítés, permetezés hajnalban, amikor a hernyó feljön a talajból. Gyapottok bagolylepke: Nyár végén jelenik meg, a termést belülről rágja, a termés elrohad, vagy könnyen romlásnak indul. Védekezés ellene: Ha a lárvák megjelennek, speciális rovarölő szerrel permetezik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s