Paprika a kolostori kertekben

A növényvédelem és növényápolás általános szabályai után szeretnék bemutatni néhány egyedi, helytörténeti jellegzetességet. A fűszerpaprika szegedi múltjából fogok felvillantani néhány kevésbé ismert, izgalmas epizódot.

A történet a ferences rend szegedi felbukkanásával kezdődik, amelyre 1316-ban került sor. Majd a szerzetesek első templomukat 1509-ben szentelték fel, az épület akkor még nem a mai, Mátyás téren látható formájában állt, azóta többször átépítették, rekonstruálták.

A ferences barátok nemcsak a közösség papjai, hanem gyógyítói is voltak. Mint tanult, a természettudományokban jártas emberek, hatalmas kertet tartottak fenn, ahol a haszonnövények mellett gyógyfüveket is termesztettek. A később világhírűvé vált szegedi paprikát Bálint Sándor föltételezése szerint a ferencesek honosították meg Szegeden. Ezt írja: „Szeged történetéből tudjuk, hogy az alsóvárosi franciskánus kolostor a török hódoltság idején hatalmas missziós terület központja, amelynek hatóköre egész Dél-Magyarországra kiterjedt. A barátok a népnek nemcsak papjai, hanem tanítómesterei, sőt orvosai is ebben az időben. Erről könyvtáruknak számtalan egykorú orvosi szakkönyve is tanúskodik. Tudjuk azt is, hogy a szegedi kolostornak valamikor hatalmas kertje volt, amely gyógyító füvekben, egzotikus növényekben, hatalmas fákban egyaránt bővelkedett. Egyáltalán nem lehetetlen tehát, hogy ők plántálták be török földről, a Balkánról, és ismertették meg az alsóvárosiakkal, a paprikatermelés későbbi nagymestereivel. Tudjuk, hogy ezekben a századokban különösen a hideglelés (malária) tizedelte népünket, és éppen ennek orvossága, csillapító szere gyanánt tűnik föl a paprika.”

A paprika C-vitamin tartalma, étvágyjavító illata, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító képességei természetesen sokat segíthettek a gyógyulásban. A középkori szegedi ferenceseknek még nem állt rendelkezésére ennyi információ, felismerték azonban a paprika jótékony tulajdonságait. Azonkívül, hogy a növényt gyógyszerként használták, szebbé is tették vele a kolostori kerteket. A paprika eredetileg ugyanis dísznövény volt, piros hüvelyeit impozánsnak tartották, de mérgezőnek hitték. Később jöttek csak rá arra, hogy betegségek ellen is nagyon jól használható. A paprikás pálinka – mint a legalapvetőbb népi gyógyszer – ma is a szeged-alsóvárosi Ferences Látogatóközpont egyik különlegessége.

Advertisements

2 thoughts on “Paprika a kolostori kertekben

  1. Pingback: A paprika Szegeden kívül I. | chilipaprikablog

  2. Pingback: A halászlé ésSzeged | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s