Ökoturizmus Röszkén és másutt

Míg a korábbi bejegyzések mindig leírások voltak történelmi tényekről, mezőgazdasági tudnivalókról vagy éppen receptekről, addig most egy konkrét programajánlatot szeretnék bemutatni.

Az „öko” és „bio” előtagok mostanában olyan gyakorisággal fordulnak elő, hogy néhányan talán már rájuk is untak. Ugyanakkor népszerűségük csakis azért áll fenn, mert folyamatos érdeklődés fordul feléjük. Mi tagadás, egyre intenzívebben és egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy természeti környezetünk teherbírása véges, a rá gyakorolt hatásunk pedig talán már most is visszafordíthatatlan. Hiszen a nyarak jóval forróbbak, mint akár csak tíz évvel ezelőtt, a hulladék kezelése egyre nehezebbé válik, a boltokban kapható gyümölcsök, zöldségek minősége pedig ugyancsak megkérdőjelezhető. Így tehát teljesen érthető, hogy a szabadidő eltöltésének egy új, mondhatni „zöld” változata terjedt el: Az olyan célállomások kerültek fókuszba, ahol az ember még alig fejtette ki káros befolyását. A természeti és kulturális értékeket a pihenni vágyók eredeti állapotukban keresik fel, és igyekeznek azokat változatlanul megőrizni. Ebben áll az ökoturizmus lényege.

Lássuk, hogy Szegeden és környékén milyen lehetőségek közül választhat a látogató, aki a nyári hónapokban szeretne kipróbálni egy ökoturisztikai programot! A teljesség igénye nélkül ott van például a Csermely Környezetvédelmi Egyesület, akik éjszakai túrákat szerveznek Csongrád megye természetközeli területein, vagy a Kiskunsági Nemzeti Park, akiknek jóvoltából a látogatók vízitúrán vehetnek részt a Tiszán, vagy kerékpározhatnak az Alsó-Tisza vidéken. A Szegedtől nyugatra fekvő Zákányszéken madárkert (díszmadár- és kisállatpark) várja az érdeklődőket, az ásotthalmi Majoros tanyán pedig – ahogy már az elnevezés is sejteti – igazi tanyasi környezetben természetvédelmi táborokban vehetnek részt a gyerekek, míg szüleik például egy egészségnappal múlathatják az időt.

A Röszkei Paprika Múzeum pedig több okból is értékes ökoturisztikai élményt kínál. Először is, a kiállítás érzékelteti, hogyan végezték szegedi őseink, környezetkímélő módszerekkel, mégis hatékonyan, a földművelést. Másodszor, „Paprika a népi gyógyászatban” c. foglalkozásunkon bemutatjuk a növény jótékony tulajdonságait, a régi praktikákat. Végül pedig a paprika napjainkban is tapasztalható egészségvédő szerepét.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s