Chilly & chili – a special ice cream for hot summer days / Hűs és csípős. Egy különleges fagyi a forró nyári napokra

Cold ice cream is a much-loved favourite of ours, especially in the heat of the summer. It’s lovely to walk around city while you’re eating an ice-cream you bought at a confectionary’s. However, you can make your own ice-cream at home and the end result might be just as good or even better. While you’re making your own ice-cream you can take into account your family members’ preferences and you may go on the creative side.

Preparing home-made ice cream is easier than you think.  You don’t need an ice-cream maker, your simple mixer will do. You can prepare your ice-cream with milk, cream or – if you’re lactose intolerant – with water or eggs. The recipe I’ve chosen needs eggs and cream. First separate the egg yolks and whites and whip the whites with four spoonfuls of sugar. Whip the whipping cream in a separate bowl and add whatever you like: crushed fruits, lemon, mint leaves. Mix this with egg whites, add the yolks and put the mixture into the freezer.  During chilling stir the mixture a few times to break the small ice crystals and to produce a more homogeneous cream.

Now let’s see how to turn this cream into chili ice-cream. Follow the above recipe and add cocoa powder or melted dark chocolate to your eggy-creamy mixture. And now comes the chili: you may use a pinch of hot paprika powder or crushed dried chilli pods, not too hot or not too much if you have kids around, though my personal experience is that they don’t mind trying hot stuff! A few hours in the freezer and your ice-cream will be as chilling and burning as it can get ever get! ☺

Ingredients:

 • 4 eggs
 • 4 tablespoons of sugar
 • 3dl whipping cream
 • 4-5 teaspoons of (bitter) cocoa powder OR a quarter cup of melted bitter chocolate
 • 1-2 pinches of hot paprika powder OR 1 teaspoon of dried, crushed chili

Nehéz lenne a fagylaltnál népszerűbbet választani a végtelenségig variálható gasztronómiai kincsek közül. Úgy gondolom, nincs még egy olyan étel, amit ennyire általános rokonszenv övez, és amit ennyire rendszeresen fogyasztana mindenki – legalábbis az évnek egy bizonyos szakában.

A forró nyár elképzelhetetlen a csábítóan hűs fagylaltok nélkül. A tölcsérben olvadozó gombócok, vagy a pálcikára szúrt jégkrémek a városi séták kellemes kiegészítői lehetnek, de ha az otthoni elkészítést választjuk, a desszert több élményt nyújt, és a végeredmény is finomabb lesz. Ráadásul a gondosan válogatott hozzávalók használatával biztosíthatjuk a magas minőséget, figyelembe vehetjük a családtagok különleges igényeit és ami a legfontosabb: Teret engedhetünk a kreativitásnak.

Házilag fagyit készíteni egyáltalán nem nehéz, bár sokan ódzkodnak tőle. Speciális keverőgépre sincs feltétlenül szükség, elegendő egy kézi mixer. Számos recept közül választhatunk, ott vannak például a tej- vagy vízalapú fagyik (laktózérzékenyeknek), a tojással készült vagy a tejszínhabos masszák. Az általam legjobban kedvelt recepthez tojásra és tejszínre is szükség van. Miután a tojások sárgáját és fehérjét különválasztottuk, utóbbit egy műanyag tálba öntjük és kézi mixerrel kemény habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a négy evőkanál cukrot, majd egy másik tálban a tejszínt is felverjük és következhet az ízesítés! Keverhetünk a tejszínhabhoz bármilyen összezúzott gyümölcsöt, citromlevet, összetört mentaleveleket, bármit, amit szívesen használnánk. Végül összekeverjük a tojáshabbal, a tojások sárgáját is hozzáadjuk, és már mehet is a fagyasztóba. Fagyás közben a masszát ajánlott többször átkeverni, így összetörjük a jégkristályokat és sokkal homogénebb anyagot kapunk.

Lássuk most a címben szereplő chilis csokifagyit! Természetesen itt a tejszínes-tojáshabos keveréket kakaóporral gazdagítjuk, de még jobb, ha olvasztott csokoládét adunk hozzá. Magas minőségű és magas kakaótartalmú táblát válasszunk, nem kell édesnek lennie, a tojáshabba úgyis kerül cukor. Utána következhet a chili: Használhatunk egy csipetnyi őrleményt, ha a paprikát egyenletesebben szeretnénk eloszlatni a masszában. Gondoljunk a gyerekekre, ha esetleg ők is szívesen kóstolnának, válasszunk enyhén csípős fajtát, és keveset használjunk belőle. Azonban az őrlemény helyett szárított chilivel is dolgozhatunk, törjük apró darabokra és keverjük a krémbe. A csípősség fokát a felhasználás előtt itt is érdemes ellenőrizni. Néhány óra múlva már tálalhatjuk is a desszertet! Egészen különleges fagylalttal büszkélkedhetünk, ami hűsít, de mégis éget egy picit! 🙂

Hozzávalók: 

 • 4 tojás
 • 4 evőkanál cukor
 • 3dl tejszín
 • 4-5 kávéskanál (keserű) kakaópor VAGY 4-5 kocka olvasztott keserű csokoládé
 • 1-2 csipet csípős paprikaőrlemény VAGY 1 kávéskanál szárított chili
Advertisements

2 thoughts on “Chilly & chili – a special ice cream for hot summer days / Hűs és csípős. Egy különleges fagyi a forró nyári napokra

 1. Pingback: Két nyári recept: Fókuszban az étkezési paprika | chilipaprikablog

 2. Pingback: Csoki és chili kétféle formában | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s