The decorative paprika / Kreatív felhasználás, nem csak a konyhában

Used along with other flowers or on their own, the mature, bright red pods of the paprika plant as well as the powder made from the fruit may be surprising and impressive decorative features.

Paprika or chili strings (ristras in Spanish) made by stringing the red fruits to make a string, a garland or a wreath may adorn a kitchen while you can use the pods for cooking. In Mexico the ristras placed next to the entrance door tell the visitors that they are warmly welcome in the house.

The image of the fruit of the paprika plant may be as versatile as possible: paprika motifs are friendly features in drawings and paintings.

You may use paprika fruits to compose animals, like this crab and this tucan:

And finally, don’t forget the paprika powder! Mix it with oil and your shades from bright orange to beautiful red are ready to use to substitute water-colour paints. Similarly to red cabbage or onions-kin, paprika powder is suitable for natural painting.

tojasok_festek

Legelső posztunk a paprika dekorációs oldalaival foglalkozott. Több fényképet közöltem „bizonyítékként”, milyen jól is mutat a mélyvörös paprika egy virágcsokor részeként. Úgy gondoltam, érdemes lenne a kreatív felhasználási lehetőségek szélesebb spektrumát is bemutatni. A zöldségek már pirosodnak, az őrlemény pedig bármikor rendelkezésünkre áll, hogy lekössük a vakációt már megelégelő gyerekeket, különleges díszekkel dobjuk fel a lakást, vagy akár csak izgalmassá tegyünk egy átlagos délutánt.

A terméseket nem szükséges virágokkal összehangolni, önmagukban is megállják a helyüket. A paprikákból készült füzérek egy konyhában biztosítják a nyersanyagot és a dekorációt is, a bejárat mellé függesztve pedig egyfajta üdvözletként szolgálnak. Mexikóban például azt üzenik: Az utazó szívesen látott vendég.

Ha a paprika nem is jelenik meg fizikai valójában, még mindig nagyszerűen működik díszítőelemként. Az alábbi képeken látható, hogy már festett képmásával is milyen barátságossá tehet egy konyhát.

Azt hiszem, még különlegesebb eredményt kapunk, ha a zöldség motívuma beépül egy képbe, kiegészít egy kompozíciót.

.napAztán persze ott van a háromdimenziós felhasználási lehetőség, mikor a paprika – egy kis faragás, ügyeskedés árán – szórakoztató állatfigurák részévé válhat.

Végül pedig az őrleményről se feledkezzünk meg! A pirospaprika olajjal összekeverve helyettesítheti a vízfestéket, ha az ecsetvonások megszáradnak, narancssárga árnyalatot kapunk. Ugyanez a szín tojásfestés során is elérhető, akárcsak a hagymahéj vagy a vöröskáposzta, a paprika is kiválóan alkalmas a természetes színezésre.

tojasok_festek

Advertisements

1 thought on “The decorative paprika / Kreatív felhasználás, nem csak a konyhában

  1. Pingback: A kalocsai ornamentika | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s