Two summer recipes with bell peppers / Két nyári recept: Fókuszban az étkezési paprika

Now that it’s the end of summer I’d like to share a recipe with what’s fresh now: tomatoes and the colourful paprikas or bell peppers in English. We Hungarians call bell peppers and tomato peppers as paprikas, too. Sorry for the mix-up, in this post I’m talking about the thick, juicy peppers that may be yellow, green or red, bell- or elongated shaped!

The ingredients for stuffed peppers are best to buy in the latter half of the summer. Remove the stem and the seeds of the peppers, yellow, green or red. Fry and mix onion, minced meat, garlic, salt and pepper, red paprika powder and marjoram. Add some rice, continue to fry a little, then add an egg to this semi-cooked stuff and fill the peppers loosely with this filling. From the extra filling make meat balls and lay them neatly with the stuffed peppers into a pot. Fill up the pot with water to barely cover the peppers, add tomato sauce (pre-cooked with some grated onion, parsley, a bit of sugar, and you may add some grated carrot and turnip) and cook over low heat for an hour until all is tender.

töltött paprika

The Hungarian lecsó (pronounced as letcho) is a reminder of the French ratatouille and is a lot like the stuffed peppers in terms of ingredients and lightness. Preparation of this food takes longer than cooking. Cut up the bacon and onion, slice the tomato and bell peppers. Fry the bacon, add the onion, salt, pepper, red paprika powder and add the sliced tomato and peppers together with some water. A few minutes of cooking and your lecsó is ready to eat. You may add other ingredients like rice at half-way of the cooking or sausage or eggs at the end of the cooking.

lecsó

Here is a list of the ingredients. Enjoy!

 

Stuffed paprika for 4:                                                           Letcho for 4:

6 bell peppers                                                                        800 g tomato

1 small onion                                                                          500 g paprika

700 g minced pork                                                                2 onions

1 spoonful of red paprika powder                                    200 g bacon

2 pieces of garlic, cut up                                                     2 teaspoonfuls of paprika powder

150 g rice                                                                                  3 dl water

2 eggs                                                                                       250 g sausage or eggs or rice.

1 carrot, grated                                                                      Salt and black pepper

1 turnip, grated

1 red juicy pepper

2 spoonfuls of sugar

Green parsley

1 l tomato juice

3 dl water

Salt, black pepper and marjoram for flavouring

Néhány héttel ezelőtt már bemutattam egy különleges fagylaltot, ahol az ízesítéshez – a csokoládé mellett – csípős paprikát is használhatunk. Úgy gondoltam, ideje lenne tovább növelni a receptek számát, csak most a desszertről térjünk át a főételre, a fűszerpaprikáról pedig a húsos, fehér, étkezési paprikára!

Ahogy közeledik a nyár vége, a kertekben egyre több étkezési paprika és paradicsom érik be. Kis túlzással ezzel együtt is vannak a kiadós, mégis könnyű nyári fogások legfőbb alapanyagai.

A töltött paprika elkészítése egyszerű, alapanyagai könnyen beszerezhetők, ráadásul – mint a magyar konyha egyik jellegzetes fogása – nagyszerű első „kóstoló” lehet a hazánk kultúrája iránt érdeklődő külföldieknek. Az ételkészítés első lépéseként a TV (tölteni való) paprikákat csumátlanítjuk, magjaikat kiszedjük. A továbbiakban az apróra vágott hagyma egy részét olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst, amit fokhagymával, borssal, pirospaprikával és majorannával fűszerezhetünk. Később a tojásokat és a rizst is belekeverjük, ezután megtöltjük a paprikákat, a fennmaradó húsból pedig gombócokat formálunk. Most a paradicsomos szósz elkészítése következik: A maradék hagymához reszelt sárgarépát, fehérrépát, esetleg apróra vágott kápiát adunk, majd egy-két kanál cukorral ízesítjük. A zöldségeket paradicsommal és annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi őket. A barátságosan rotyogó szószt tovább fűszerezhetjük petrezselyemmel. A töltött paprikákat és húsgombócokat itt főzzük körülbelül egy órán át. Miután a rizs megpuhult, a szószt botmixerrel keverhetjük simára.

töltött paprika

A töltött paprika fent leírt előnyös tulajdonságaiban a lecsó is osztozik: Kiadós, mégsem emészthetetlenül nehéz ételről van szó, ami a magyar konyha egyik nyári zöldségekből készült, megbecsült tagja. Igazság szerint a legtöbb időt az előkészületekre kell fordítanunk. Felszeleteljük a paradicsomot, az étkezési paprikát, apróra vágjuk a szalonnát és a hagymát. Ezután a szalonnát megpirítjuk, míg üvegessé nem válik, rászórjuk a hagymát, sóval és borssal ízesítjük, majd pirospaprikát is adunk hozzá. Felöntjük egy kevés vízzel, majd a felvágott zöldségek is a lábosba kerülnek. Ettől a ponttól számos lehetőség áll előttünk: Az egyszerű megoldások hívei 5-10 perces főzés után már fogyaszthatják is a lecsót, akik azonban szívesen „feldobnák” még valamivel az ételt, adhatnak hozzá virslit, kolbászt, akár tojást és / vagy rizst is.

lecsó

A hozzávalók listáját lent mellékelem. Jó étvágyat!

Töltött paprika, 4 személyre:                                                       Lecsó, 4 személyre:

6 db TV paprika                                                                                800 g paradicsom

1 fej vöröshagyma                                                                           500 g TV paprika

700 g darált sertéshús                                                                    2 fej vöröshagyma

2 ek fűszerpaprika                                                                           200 g szalonna

2 gerezd fokhagyma                                                                        2 teáskanál fűszerpaprika

150 g rizs                                                                                           300 ml víz

2 db tojás                                                                                           250 g kolbász

1 db sárgarépa                                                                                  (vagy: virsli / tojás / rizs)

1 db fehérrépa                                                                                   A fűszerezéshez: só, bors

1 db kápia paprika

2 ek cukor

1 csokor petrezselyem

10 dl passzírozott paradicsom

3 dl víz

A fűszerezéshez: só, bors, majoranna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s