Paprikamúzeumok

A korábbi cikkekben már többször felbukkant a Röszkei Paprika Múzeum neve, programjai, szolgáltatásai. A paprikát prezentáló, szegedi kiállítóhelyek listájáról természetesen nem hiányozhat a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum sem, országos szinten pedig a kalocsai Magyar Fűszerpaprika Múzeumot kell kiemelnünk.

Mindazonáltal most kalandozzunk egy kicsit messzebbre! Ebben a bejegyzésben két külföldi kiállítóhelyet szeretnék bemutatni, ahol a paprikáé a főszerep. Mivel a fűszerpaprikát – amerikai eredete ellenére – kifejezetten magyar sajátosságnak, a magyar identitás részének tartjuk, érdekes lehet megvizsgálni, hogyan tekintenek rá más kultúrák.

Az első alany legyen a Spicy’s Gewürzmuseum GmbH, Hamburgból. A kiállítóhely, mint ahogy a címe is mutatja, nem a paprika kizárólagos krónikája, több más fűszer között mutatja be a chilit is. Maga a kiállítás 1993 április 1-jén nyílt, és az utóbbi 23 évben Hamburg egyik leglátogatottabb múzeumává vált, csaknem kétmillió vendéget fogadott. A fent említett kiállítás azonban csak egy az intézmény szolgáltatásai közül: A Spicy’s Gewürzmuseum rendszeresen szervez gasztronómiai előadásokat, szemináriumokat és különféle kulináris rendezvényeknek is otthont ad. Egyik népszerű szolgáltatásuk a „Chili-Pepper-Tour”, aminek keretében az érdeklődőket először megismertetik a chilifajták sokféleségével, megkülönböztetési lehetőségeivel, majd egy különleges, chilis-csokis teával is. Utóbbi egyébként csak egy a múzeum ínycsiklandozó specialitásai közül, saját menüjükben olyan finomságok is felbukkannak, mint a mezei saláta chilis-mangós szósszal, vagy a földiepres-kókuszos-chilis leves.

A kettesszámú Magyarországon, sőt, Európán kívüli paprikamúzeum a közép kelet-kínai Csungkingben található. A Youjun Chili Museum egy – a kínai gasztronómiáról értekező  – weboldal szerint az ország étkezési kultúrájában beállt változás folyamatát szimbolizálja. A leírás szerint az igazán csípős ételek Kínában egészen a ’80-as évekig nem voltak túl népszerűek, utána viszont a lakosság rajongani kezdett az intenzívebb ízekért. A kiállítás bemutatja a a paprika „felemelkedésének” folyamatát,  a növény termesztési és fogyasztási lehetőségeit és – a hamburgi múzeumhoz hasonlóan – nagy hangsúlyt fektet a különféle fajták összehasonlítására.  A chiliknek több, mint 280 típusát mutatják be. Utóbbiak egyike a múzeum féltett kincse, az Indiában honos Naga Jolokia. Állítólag még soha senkinek nem sikerült egy teljes termést elfogyasztania, hiszen a Naga Jolokia a világ legerősebb paprikájaként ismert.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s