Aktuális feladatok I. – Szedés

Bár az utóbbi időben mindenhol azt halljuk, hogy a nagy hőingadozás és a hosszú esős periódusok miatt a paprikatermés késik, a szedés és utóérlelés ideje mégis hamarosan elérkezik.

A fűszerpaprika termése akkor szedhető, ha a hüvely teljesen bepirosodott. Ekkora alakulnak ki a minőséget meghatározó vegyületek: festékanyagok, illóolajok, kapszaicin, cukor, vitaminok, ásványi anyagok. A termésmennyiség évente és termőhelyenként változik, de hektáronként 8-10 tonna nyersterméssel lehet számolni.

A paprikaszödés régebben Kisasszony (szeptember 8.) utánra esett, ma a palántázott paprikát szeptember elején, a helyrevetettet szeptember végén, október elején kezdik szedni. A folytonos növekedésű fajták szakaszosan érnek be: először az első kötésű, teljesen beérett, alsó hüvelyek szedhetők. A felsőbb, későbbi kötésű terméseket a másod- vagy a harmadszedés során szedik le. A (fél)determinált fűszerpaprika fajtákat 1-2-szer szüretelik. Az előszödés és a másodszödés adja a legtöbb, legjobb minőségű paprikát.

A fűszer minősége szempontjából fontos, hogy csak a sötétpirosra érett, ép, egészséges terméseket szedjék le, a „kormos” (félérett) paprikát meg kell hagyni a következő szedésre. A beteg, napégette, sérült paprikát nem szabad feldolgozni: rontja az őrlemény minőségét, penészesedik tőle a paprika.

A kézi szedés a fűszerpaprika termesztés legmunkaigényesebb része: derékba törve kell dolgozni, óvatosan, hogy ne törjön a paprika. „Haladatlan” munka, mely megőrizte hagyományos formáját: ma is az asszonyok szedik a paprikát, a férfiak végzik a zsákolást. Az 1970-es években dolgozták ki a gépi szedés technológiáját. Használata közép- és nagyüzemekben terjedt el: gyors és költségkímélő technológia, hiszen hozzávetőlegesen 100 fő kézi munkaerőt vált ki a gép teljesítménye. A gépi szedésre termesztett paprikát egyszer szedik, a termések közel azonos érettségi szinten vannak a szedéskor, az ebből készült őrlemény közepes minőséget ad.

Advertisements

2 thoughts on “Aktuális feladatok I. – Szedés

  1. Pingback: Aktuális feladatok II. – Utóérlelés | chilipaprikablog

  2. Pingback: Paprikák befőttesüvegben | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s