Aktuális feladatok II. – Utóérlelés

A szedés munkafolyamatát bemutató korábbi cikk után lássuk a következő lépést! Sok szó esett már a paprika közép-amerikai eredetéről. A növény az őshazájában jellemző trópusi égöv alatt tökéletesen beérik, hazánkban viszont további érlelésre van szüksége, hogy az őrlemény majd megkapja igazi, mélypiros árnyalatát.

Szedés után a termést nem dolgozzák fel rögtön: szellős helyen több hétig szikkasztják, további feldolgozásra előkészítik a paprikát. Ez alatt a hüvelyek víztartalma csökken és a termésérés második, rendkívül fontos fázisa, az utóérés végbemegy: a paprika minőségi értékei kiteljesednek, ekkor alakul ki a kedvező festékösszetétel (a vörös festékek aránya eléri az összes festék 70-80 százalékát) és a stabil színtartó képesség.

Régen szedés után a csöveket szétterítették az eresz alatt vagy az udvaron. Néhány nap múlva, amikor a paprikacsuma megfonnyadt, több méter hosszú, súlyos koszorúkba, füzérekbe fűzték, és rúdra akasztva az eresz alatt vagy paprikagóréban szárították a paprikát. Ezalatt a termés szikkadt, víztartalma ötödére csökkent, és 4-6 hét után készen állt a további feldolgozásra.

A házfalakról csorgó piros füzérekről Móricz Zsigmond, aki hosszabb időt töltött a paprikás családok munkájának megfigyelésével a Röszkével szomszédos Szentmihálytelken, azt írta: „Az ereszek alatt, a kerítések fölött, a fákon és galambdúcokon mindenütt paprika-füzérek. Valami olyan egzotikus dísz ez, hogy ennek kedvéért idegenforgalmat lehetne indítani Kalkuttától és Londontól kezdve akárhonnan, mert ez valami csodálatos specialitás. Gyönyörű. Elképzelhetetlenül szép a paprika díszű falusi udvar.” (Móricz Zsigmond: Gyalogolni jó. Bp, 1952.)

Ma a szikkasztás 2-3 hétig tart: füzérekben, raschel zsákban vagy hosszú zsákhálóban (szütyőben), ládában, ömlesztve prizmákban, vagy erre a célra kialakított szikkasztó épületekben történik az utóérlelés.

Advertisements

One thought on “Aktuális feladatok II. – Utóérlelés

  1. Pingback: Paprikák befőttesüvegben | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s