Az élet sava-borsa. És paprikája :)

A korábbi cikkekben sok szó esett már a fűszerpaprika kultúrtörténetéről, hazai megjelenéséről, elterjedésének körülményeiről. Ebben a bejegyzésben szeretném a paprikaőrleményt elhelyezni néhány ismert és kevésbé ismert fűszer között, és a további kombinációk lehetőségeire irányítani a figyelmet.

Só, bors, paprika. Vitán felül áll, hogy ez hármas tekinthető legalapvetőbb fűszereinknek, egyetlen konyha sem lehet meg nélkülük, sőt, valószínűleg mindegyik nagyobb mennyiséget tárol sóból, borsból és paprikából egyaránt. Minden étterem asztalán ezek fogadnak bennünket, hogy a vendégek saját ízlésük szerint intézhessék a további fűszerezést.

asztali-tarto

A klasszikus éttermi kellék

 

A „só, bors, paprika” sorrend a fűszerek érkezési, meghonosodási rendjét is tükrözi. Leggyakrabban használt fűszerünk mindenképpen a só. Felfedezése az ősidőkig nyúlik vissza, már legkorábbi felmenőink is felismerték: A tűzön sütögetett hús jóval ízletesebb lesz, ha átdörzsölik sókristályokkal. Mivel a sóbányászat nehéz és hosszadalmas munka, ahol lehetőség volt rá, a sót inkább a tengerből nyerték, lepárlással. Észak-Európa bizonyos részein az apálykor partra mosott tőzeget használták sózásra. A só rendkívül értékes voltát mutatja, hogy sok kultúra fizetőeszközként tekintett rá.

soleparlo

Sólepárló

A második legáltalánosabb fűszernek talán a fekete borsot nevezhetjük. Világviszonylatban mindenképpen, hazánkban azonban szoros versenyben áll a paprikával. A borscserje Indiában őshonos, termésének – és így a feldolgozás végén kapott fűszernek is – számos színváltozata létezik. Ismerünk például fekete, fehér, zöld és piros borsot is. Bár már a honfoglaló magyarok is ismerték, elterjedése csak a középkorban kezdődött meg igazán, akkor is csak a főúri rendek engedhették meg maguknak a fekete bors luxusát.

Itt lép be a képbe a paprika. Az amerikai eredetű növény Kolumbusz felfedezése után lassan egész Európában ismertté vált, és a népi konyha a bors nagyszerű pótlékát találta meg benne. Hazánkba a növény török közvetítéssel került, erre utalnak korai magyar elnevezései (törökbors, pogánybors) is.

A legizgalmasabb ízek azonban a fenti három (és még sok más egyéb) fűszer kombinációjával jönnek létre. A variációs lehetőségek száma végtelen, ugyanakkor a cikket néhány hasznos alapötlettel szeretném zárni: Nagyszerű grill fűszerkeveréket kapunk például, ha a só, a bors és a paprika mellé mustármagot, majorannát, rozmaringot, zellermagot, koriandert és köményt adunk. Ha a már jól ismert hármast korianderrel, köménnyel, kurkumával, fokhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel, tárkonnyal és majorannával egészítjük ki, akkor pedig a keverék sült csirkéhez lesz a legideálisabb. Kísérletezzünk bátran! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s