Paprikák befőttesüvegben

Talán sokak számára a legalapvetőbb lehetőségnek tűnik, hogy a – korábban már részletesen körüljárt – szedés és utóérlelés után a fűszerpaprikából őrlemény készül. Pedig létezik egy kevésbé használatos, ám ugyanolyan praktikus feldolgozási mód is: A paprikát tartósíthatjuk befőttesüvegben, akárcsak a szilvát, vagy más ősszel érő gyümölcsöket. Bár a módszert házilag ritkán használják, az üzletek polcairól mindenkinek ismerős lehet. Gondoljunk csak az Erős Pistára, Édes Annára!

paprika_17

Édes Anna, Erős Pista

A darált paprika otthoni elkészítése nagyon egyszerű feladat. Kiválogatjuk az ép, pirosra érett terméseket, csumájukat eltávolítjuk, majd megmossuk őket. A hüvelyeket ezután egyszerű húsdarálón ledaráljuk, magjaikkal együtt. Érdemes az erős és az édes fűszerpaprikákat keverni, így a végeredmény nem lesz ehetetlenül csípős, csak kellően pikáns. 1kg paprikához nagyjából 20dkg sót adagoljunk, tartósítószerre nincs szükség. A darált paprikát kanalazzuk tiszta befőttesüvegekbe, így egész télen a rendelkezésünkre áll majd.

15986_eros-pista1-201510170345_daralt-paprika

A házi Erős Pista alapanyaga

Most pedig rugaszkodjunk el a fűszerpaprikától! A befőttesüvegekben és a kamrák polcain természetesen az étkezési paprikáknak is jut hely. A “paprikabefőtt” készítéséhez válasszunk piros húsú zöldségeket, kápia vagy paradicsompaprikát. Egy kiló paprikát nagyjából 15 dkg sóval egyszerű turmixgépben is felapríthatunk, ha csípős ízekre vágyunk, egy kis chilit is adagolhatunk hozzá. Az étel önmagában is finom, de paprikásokhoz, pörköltekhez is kiválóan használható.

paprikabefott

Paprikabefőtt

És hogy mi történik, ha a tartósítandó étkezési paprikához egyéb zöldségeket / fűszereket adunk? Az eredmény az Erdélyben jellemző, de nálunk is egyre népszerűbb zakuszka lesz. Az ételnek természetesen számtalan változata van, és mindenki tovább kísérletezhet, most azonban tekintsünk meg egy alapötletet: A zakuszka fő összetevője a paprika mellett a padlizsán. A zöldségeket ajánlott az étel elkészítése előtt grillezni / megfonnyasztani, héjukat lehúzni. Ezután olajban hagymát pirítunk, hozzáadjuk a paprikát és a padlizsánt, felöntjük paradicsomlével és állandó kevergetés mellett összefőzzük őket. Sóval, borssal, egy kevés cukorral, esetleg néhány babérlevéllel ízesítjük. Általában önállóan fogyasztják, pástétomként, kenyérre kenve, de a „paprikabefőtthöz” hasonlóan ez is nagyszerű alkotóeleme lehet más ételeknek. Próbálják ki! 🙂

zakuszka

Zakuszka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s