Paprika Jancsi

Úgy gondolom, a számtalan ismeretterjesztő-oktató cikk után eljött az ideje egy kis szórakozásnak. Ebben a bejegyzésben a magyar mesék jól ismert figuráját, Paprika Jancsit ismerhetjük meg egy kicsit közelebbről: Eredetét, különleges tulajdonságait, mai megjelenési formáit.

Ugye, mindenki emlékszik Paprika Jancsi történetére? A címszereplőt Nagyapó vásárolja meg, hazaviszi, de Paprika Jancsi – a veszélyes artistamutatványok következtében – hamarosan a nagyágy mögé bucskázik, és ott is marad, míg meg nem találja nagyapó hirtelen megbetegedett unokája. Paprika Jancsi szórakoztatni kezdi a kis beteget, aki hamarosan meg is gyógyul, majd később is együtt játszanak.

Paprika Jancsit rendszerint hosszú orral ábrázolják, földig érő kabátot visel, kezében botot, esetleg palacsintasütőt tart.  Orrának formája is gyakran emlékeztet a paprikára, valamint ruhája is piros színű. Külső megjelenésének leírása után pedig következzen a figura eredete: Paprika Jancsi nem kifejezetten magyar karakter, az általános európai folklór része. Közelebbről megvizsgálva valószínűleg itáliai eredetű, az olasz nyelvű komédiákban Pulcinello néven szerepel. Pulcinello a Commedia del’arte rögtönzött színjáték egyik állandó szereplője, modora kissé durva, humora vaskos, gyakran keveredik verekedésekbe, de a jó ügyet szolgája. Általában édesanyjával együtt jelenik meg. A fent összegzett tulajdonságok nagy részét a magyar bábfigura is mutatja, ezért most lássuk, hogyan is viselkedik Paprika Jancsi hazánkban!

eggink01

Paprika Jancsi

Első írásos említésére 1843-ban, a Regélő c. folyóiratban került sor, de valószínűleg már korábban is a vásári látványosságok része volt, figuráját a népet szórakoztató bohóccal azonosították. Paprika Jancsi karaktere szorosan kötődik Vitéz László figurájához, aki szintén a népi bábjátékok állandó résztvevője. Paprika Jancsi a mesékben, bábjátékokban, mondókákban máig rendszeresen feltűnik, karaktere a vidám nevetés, az önfeledt szórakozás fontosságát hirdeti.

Hogy ez mennyire igaz, azt mi sem példázza jobban, mint Paprika Jancsi rendszeres feltűnése a TV Maci oldalán, az esti mese bevezetőjében, zárásában. Az 1960-as és ’90-es évek között felnőtt gyerekek mind emlékeznek rá, hogy TV Maci és Paprika Jancsi velünk együtt nézték az esti mesét, és utána ők is nyugovóra tértek. Paprika Jancsi tehát bábfigura, játék, szórakozási lehetőség, a mesék közvetítője. Természetesen ma is szükségünk van rá. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s