A paprika dísznövényként

A paprika szó elsősorban valószínűleg a tüzesen piros, magyar fűszer asszociációját kelti életre, másodszor pedig talán a nyers, étkezési paprika képét vetíti lelki szemeink elé. Ugyanakkor a paprika pusztán dekorációs céllal, cserépben is elképzelhető. Tulajdonképpen európai karrierjét is így kezdte: Miután a 15. század végén Kolumbusz hajóin az óvilágba kerültek a növény magjai, először a fűszerpaprika csak a díszkertek éke volt. Impozáns növénynek tartották, de attól féltek, mérgező, így kezdetben még nem fogyasztották.

A fent említett első, Európába érkező paprikák nagyon hasonlítottak a mostani díszpaprikákra. Természetesen az eltelt évszázadok során a fűszerpaprikák, a dísz- és az étkezési paprikák is számos nemesítési folyamaton estek át, újabb és újabb fajták, hibrid változatok jöttek létre, míg elnyerték mai formájukat és megkülönböztető jegyeiket.

A díszpaprika – megjelenését tekintve – nem nő olyan magasra, mint a fűszerpaprika, átlagos magassága 30 és 120 cm között mozog, így kisebb helyet foglal, könnyebben cserépbe ültethető. A szántókon termesztett rokonához képest ágrendszere sűrűbb, termései kisebbek, gyakran felállóak. Színük leggyakrabban piros vagy zöld, de előfordulnak a lila és a sárga legkülönfélébb árnyalatai is, sőt, fekete termésű díszpaprikák is léteznek. A díszpaprikának nem csak a bogyói, a virágai is dekoratív hatásúak: Az ágak hegyén helyezkednek el, és színük a fehéren kívül lila és sárga is lehet.

A díszpaprika igényei is emlékeztetnek a fűszerpaprikára: A növény jól tűri a szárazságot, a laza, humuszban gazdag talajban érzi magát a legjobban, optimális csírázási hője 20 °C felett van, a fagyra nagyon érzékeny. Éppen ezért talán szerencsésebb is cserépben nevelni, hiszen – míg a fűszerpaprikát ősszel feldolgozzák, így sosem kell szembenéznie a téllel – a díszpaprikában a hideg hónapokban is gyönyörködhetünk, amennyiben a meleg szobában tartjuk.

Akárcsak a fűszerpaprika, a díszpaprika termései is fogyaszthatók, ugyanakkor egyes fajták nagyon csípősek tudnak lenni, bánjunk velük óvatosan! Azt mondják, a piros színűek tartalmazzák a legtöbb kapszaicint, tehát a növény a fűszerpaprika minden előnyös tulajdonságában, így a gyógyhatásában is osztozik.

Advertisements

One thought on “A paprika dísznövényként

  1. Pingback: Paprikafajták I. – Csípős típusok | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s