“Szögedi” paprika Aranyosszéken

A fűszerpaprika dél-alföldi termesztéséről, feldolgozásáról és kulturális jelentőségéről már számos cikk született, most azonban térjünk át egy új területre! A szó földrajzi értelmében, hiszen ezt a bejegyzést a Kolozs megyei Harasztoson termelt szegedi paprika meglepő népszerűségének fogom szentelni. A leírást és a képeket a szegedi Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék oktatói és hallgató által végzett terepmunkának köszönhetjük, így  a továbbiakban át is adom nekik a szót:

Rövid írásunkkal a szegedi paprika történetét szeretnénk gazdagítani egy eddig talán sokak számára ismeretlen epizóddal.

Október elején a szegedi Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék oktatóival és (volt) hallgatóival az erdélyi Aranyosszék vidékén jártunk a Lakiteleki Népfőiskola által szervezett értékfeltáró kollégium keretein belül. Kis csapatunk a Kolozs megyei Harasztos település kutatását kapta feladatul. A festői szépségű völgyben elterülő települést 824 román és 618 magyar lakja. Lakói a nagy kiterjedésű határnak és a kiváló minőségű földnek köszönhetően főleg növénytermesztéssel, részben zöldségtermesztéssel foglalkoznak.

Az első napunkat egy kisebb sétával kezdtük a faluban. Meglepetésünkre ismerős kép fogadott bennünket az utcákat járva. A házak oldalán, a csűrök ereszei alatt, valamint a kasokban (góré) sok-sok felfűzött paprikafűzért láttunk. Október eleje a szikkasztási és az őrlési időszak közé esik. Egyesek már elvégezték az őrlést, mások – mint láttuk – még ezután tervezték meglátogatni a helyi paprikamalmot.  Az érdeklődésünket azonnal felkeltette a látvány, különösen azért, mert terepkutatásunkat megelőzően épp az alsóvárosi Paprikafesztiválon kutattunk csoporttársainkkal.

Így talán érthető az a meglepettség, amit interjúalanyaink okoztak, amikor a harasztosi paprikát, csak mint „szegedi paprika” kezdték emlegetni. A szegedi paprika történetét kutatva eddig nem ismertük e helyi specialitás távoli tájakra történő „kirajzását”. Ma már tudjuk, hogy a Torda városhoz közeli Harasztoson a paprikatermesztésnek hozzávetőlegesen fél évszázados hagyománya van, meghonosodása a kollektivizálás idejére nyúlik vissza. A „kollektív” (1961) előtt a falu gazdái legnagyobb mértékben gabonatermesztéssel foglalkoztak, a téesz megalapítása után kezdtek új növénykultúrák, főképp zöldségek (káposzta, hagyma, sárgarépa, gyökér, dohány, dinnye) termesztésébe. Valószínűleg ekkor indult meg a szegedi paprika termesztése is. Egyesek szerint a paprikát Balázsi Adalbert agrármérnök honosította meg a településen, mások azt vallják, hogy a szomszédos Székelykocsárd településen élő rokonoktól hozták az első magokat.

Az elmondottak alapján, ha pár évvel előbb érkezünk Harasztosra, nem lett volna olyan magyar család, akinél nem a paprikafűzérek látványa fogadott volna, és ma is sok családnak biztosít megélhetést. A helyiek szerint a termelt paprikából készített őrlemény mennyisége változó, 50-60 kg-tól 180-200 kg-ig terjedhet. A ’70-es ’80-as években nagyon jó bevételt biztosított az őrlemény eladása, hiszen az akkor még működő tordai gyárak több ezer fős munkássága jó felvevőpiacnak bizonyult. Mára sajnos a gyárak többsége bezárt, így az értékesítés sem zökkenőmentes. A szomszédos települések piacain (például Aranyosgyéresen), illetve esetenként a székelyföldi rokonok útján próbálják eladni. Saját felhasználásra azonban mindenki megtermeli magának a szükséges mennyiséget. Harasztos két paprikamalommal is rendelkezik, az egyiket mi is megtekinthettük. Termesztettek kalocsai paprikát is, azonban véleményük szerint a szegedi fajtával kevesebb a probléma és a hozama is jobb, így azt részesítik előnyben.

Jövő tavasszal újra visszatérünk Harasztosra, és reményeink szerint ekkor a magvetés munkálatait figyelhetjük meg, és még több részletre derülhet fény a szegedi paprika terjedésével kapcsolatban.

Habi Csilla és Kiss Dóra

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s