Csoki és chili kétféle formában

A fűszerpaprika és a (fekete) csokoládé kapcsolatát, azaz csípős és édes ízek meglepő harmóniáját már egy korábbi receptben is bemutattam. Akkor a nyári hőséghez illő nyalánkságokat vettük sorra, így került szóba a chilis csoki fagyi is. Most viszont hirtelen hidegre fordult az idő, így a hűsítő desszertekről ajánlatos áttérni azokra, amik jól átmelegítenek! Erre pedig mi sem alkalmasabb egy frissen sült tortánál vagy keksznél, ami még pikáns ízével is fokozza a hőhatást.

Először lássuk a chilit “tortaformában”! A hozzávalók átlagosak, beszerzésük egyszerű, a végeredmény viszont annál különlegesebb lesz. Első lépésként a csokoládét és a vajat gőz felett összedolgozzuk, a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, összeöntjük a vajas csokival, majd hozzáadjuk a diót, a chilit és az olajat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a csokis krémbe. A masszát vajas-lisztes tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben körülbelül 25 percig sütjük. Csokoládéforgáccsal és chilivel tálalva igazán impozáns látványt nyújt, a savanykás joghurtszósz pedig jól esik a fűszeres tortához. Persze az erős paprikával azért nem kell túl bőkezűen bánni, gondoljunk a gyerekekre és az érzékeny gyomrúakra!

A fekete csokis-chilis keksz tulajdonképpen az Amerikában igen népszerű cookie, ráadásul a Cinco de Mayo nevű, mexikói kultúrát ünneplő fesztiválok elengedhetetlen kelléke. A sütemény elkészítése a sütő felforrósításával kezdődik, majd egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, sót, kakaóport, cayenne borsot és fahéjat. Utána a vajat, a cukrot, a tojást és a vaníliát keverjük habosra egy másik edényben. A lisztes keveréket folyamatosan adagoljuk a vajas masszához, közben továbbra is keverjük, forgassuk hozzá a csoki darabokat is! Utána a masszából kanállal tegyünk korongokat a sütőpapírral előkészített tepsibe, 8-10 percnyi sütés után pedig már tálalhatunk is, frissen a legjobb. A kekszünk akkor lesz az igazi, ha kívül ropogós, belül viszont puha marad.

Itt olvasható a hozzávalók listája. Jó étvágyat kívnok! 🙂

 

Chilis csokoládétorta:                                                    Fekete csokis-chilis keksz:

– 4 tojás                                                                                 – 1 ¼ bögre liszt

– 10 dkg cukor                                                                      – ½ tk szódabikarbóna

– 8 dkg vaj                                                                             – ¼ tk só

– 10 dkg étcsokoládé (legalább 70%-os)                      – ½ tk őrölt cayenne bors

– 8 dkg őrölt dió                                                                    – ¼ tk őrölt fahéj

– 1 ek dióolaj (elhagyható)                                                – ¼ bögre kakópor

– 1 kisebb chili felaprítva                                                   – ½ bögre vaj

VAGY                                                                                         – ½ bögre cukor

– egy kávéskanálnyi őrölve                                                – ½ bögre barnacukor

– egy csipet só                                                                        – 1 nagy tojás

– 1 tk vanília kivonat

Joghurtszósz:                                                                       – 1 bögre chilis étcsokoládé

– görög joghurt

– méz

– fahéj

– chilipor

 

Díszítés:

– 8dkg csokoládéforgács

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s