A kalocsai ornamentika

A paprika esztétikai értékéről, dekorációs oldaláról már egy korábbi bejegyzésben is megemlékeztünk. Most azonban lássuk a paprikát, mint az egyik legismertebb népművészeti jelenség, a kalocsai ornamentika részét!

Történetét tekintve a kalocsai hímzés viszonylag fiatal. A 19. század második felében jelent meg először, ekkor még kizárólag fehér volt. Később kibővült a feketével, majd a kék-fekete és a kék-piros kombinációk váltak népszerűvé. A 20. századra pedig már a zöld, a rózsaszín és a sárga is a kalocsai hímzéseket „színesítették”. A kalocsai hímzés fejlődése szorosan összefügg a kalocsai elő nyomda 1860-as megalakulásával. Innentől kezdve a lányok és asszonyok nagy mennyiségű kész mintához juthattak, az is hímezhetett, aki nem volt kifejezetten ügyes rajzoló. 1860 előtt még az úgynevezett kalocsai „ütőfával” nyomták elő a motívumokat a vászonra.

Bár hajlamosak vagyunk a kalocsai díszítést egyértelműen „népinek” tekinteni, az igazság az, hogy a kalocsai szállások asszonyai gyakran bérmunkában varrtak. A hímes ruhaneműt pedig előszeretettel vásárolták meg tőlük polgári vagy éppen úri családok.

A virág- és növénymotívumok többféle öltéstechnikával készültek: A virágokon kitöltő, lapos öltésekkel dolgoztak, míg például a paprikamotívumok szárát száröltésekkel alakították ki.

A hímzéseken látható motívumok a falfestés mintáját követve alakultak ki. A fehér alapon megjelenő kalocsai motívumok a hazai ornamentikák legszínesebbjei közé tartoznak. A motívumok között számos virág jelenik meg, például ibolya, tulipán, szegfű, csillagvirág, margaréta, továbbá különböző bogyók és a híres kalocsai piros paprika. Utóbbi, mint a kalocsai gazdák életének egyik legfőbb eleme, természetesen a hímzések motívumkincsében is visszaköszön.

A kalocsai ornamentika, ellentétben népművészetünk más kincseivel, nemhogy nem lett elfeledve, egyre népszerűbbé válik. Érdekes megfigyelni, milyen gyakran jelenik meg különböző tárgyakon, melyek nagy része már egyáltalán nem kötődik az egykori paprikatermelők világához.

Advertisements

One thought on “A kalocsai ornamentika

  1. Pingback: A szegedi papucs | chilipaprikablog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s