A bogyiszlói paprika és paprikamalom II.

Előző cikkemben a kalocsai tájkörzet egyik híres paprikatermelő falujáról, Bogyiszlóról tettem közzé rövid szöveget. A bejegyzésben kitértem a település speciális fekvésére, a legjellemzőbb paprikafajtákra és termesztésükre. Most következzen a technológiai háttér, a bogyiszlói paprikamalom szerepének bemutatására!

Az 1930-as évek végén megnyíló paprikamalmot az ország legmodernebb létesítményei között tartották számon. Malomként körülbelül az 1950-es évekig működött, 12 köves rendszerrel dolgozott. A malom a szikkasztáshoz is helyszínt biztosított, az időben előre haladva ez vált a leginkább preferált megoldássá. A malom épületének udvarán ma is láthatóak a szikkasztást segítő állványok, amik a füzérek fellógatását tették lehetővé. A létesítmények tetővel rendelkeznek, így a termést nem érhette nedvesség, de fújhatta a szél, így a termések könnyebben megszáradtak. A szárítást a paprikamalomban úgy oldották meg, hogy szeletekre aprították a paprikát, és egymás felett elhelyezkedő rostákon terítették szét. Ezeket alulról fűtötték, mindig a nyersebb adagot igyekeztek lent elhelyezni, közvetlenül a kazán fölött. Az így keletkező félterméket zsákokban tárolták, majd a kőpárok között megőrölték. A hat kőpár közül az utolsót a Szegeden is ismert pirosítókő névvel illették, ez forgott a legnagyobb sebességgel, és itt érte az őrleményt a legintenzívebb hőhatás is. Az őrölt paprika tehát ezen a szakaszon kapta meg igazi, mélypiros színét. A ’60-as években a berendezés modernizáláson ment keresztül, a lisztmalmok példáját követve a köves darálásról áttértek a hengerszékesre. A paprikamalom gyakran exportált nyugatra, került innen törött paprika Ausztriába és Németországba is.

A paprikamalom munkatársai bejárták a környező falvakat – megfordultak például Faddon, Kakasdon – és még a törés, darálás előtt felvásárolták a nyers paprikát. A zöldséget mindig minősítették, és ennek megfelelően fizettek. Fontos, hogy a paprikamalom és a különböző falvakban élő paprikás gazdák között szerződéses viszony volt. Tehát a termelők elfogadták azt, hogy a termést a malomnak adják át, és az értékesítést is rájuk bízzák. A paprikamalom monopóliuma csak 1989-től, a rendszerváltás után szűnt meg.

Sajnos a paprikatermesztés és –feldolgozás jelentősége, csakúgy, mint szinte mindenhol, Bogyiszlón is hirtelen csökkent. Manapság már csak a paprikamalom épületét használják, kizárólag őrlésre.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s